Lunch-debat «DE UNIVERSITEIT EN DE STAD: DE CASUS BRUSSEL»

Tweede lunch-debat in het kader van de cyclus internationale lunch-debatten die de Universitaire Stichting organiseert, samen met de "Foundation for the Urban Environment Pierre Laconte", over het thema “A World of Cities”, bestemd voor de leden van de US en een breder publiek (bevriende kringen en verenigingen, faculteiten en persoonlijkheden uit de economische, sociale en culturele wereld). 

Debat ingeleid door de Professeur Didier VIVIERS, Rector aan de ULB, en Decaan Francis METZGER.

Rector Didier VIVIERS situeert de ULB in Brussel, met haar problemen en kansen. Brussel is de eerste studentenstad van het land De ULB is de grootste Brusselse werkgever (8.000 arbeidsplaatsen), maar haar infrastructuur is niet op het niveau van haar economisch belang. Een uitstekende stedenbouwkundige en architectonische gelegenheid stelt zich door herbestemming van de kazerne, die een herschikking toelaat van zowel de R&D-activiteiten als de studentenhuisvesting, op een schaal van de buurt. 

Professor Francis METZGER, internationaal gerenommeerd architect, won drie maal de Europa Nostra-prijs (voor de renovaties van de Villa Empain, de Solvaybibliotheek en het Autriquehuis) en de Prijs van de Kunstwijk (voor het Centraal Station – lopend project). Als adviseur voor het Kazerne-project bespreekt hij de architecturale uitdagingen van de ULB, en de uitdagingen die zich voordoen bij de verplichting om het energieverbruik te beperken in de planning, de bouw en het onderhoud van het gebouw.