Bezoek aan LEUVEN

Op donderdag 26/10/2023 organiseerde de US een bezoek aan Leuven met als programma :

Om 10u45 bezoek aan het nieuw gebouwde Contius orgel dat zich bevindt in de Sint-Michielskerk (Naamsestraat 57a, 3000 Leuven).

Joris Potvlieghe, de orgelbouwer van het instrument, neemt u mee op het doksaal om er van dichtbij de constructie van het orgel te ontdekken.  Hierna brengt Wim Winters, titularis organist van het Orgel, u een lunchconcert.

We lunchen om 13 uur in Restaurant Tafelrond (Grote Markt 5, 3000 Leuven)

Om 15u45 brengen we een geleid bezoek aan de Overzichtstentoonstelling Dieric Bouts in Museum M (Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven).

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. De kunstschilder bracht het grootste deel van zijn leven door in Leuven, waar hij zijn beste panelen – rijke taferelen, krachtige portretten en boven wereldse landschappen – schilderde. In 1472 werd Bouts zelfs benoemd tot stadschilder van de stad, een eretitel. Op dat moment maakte Leuven een gigantische stedelijke vernieuwing door en beleefde ze gloriedagen met haar nieuwe universiteit – de ideale context voor Bouts om zich te ontplooien als renaissance kunstenaar. 'Het Laatste Avondmaal' is het absolute topstuk.

Het concept van deze tentoonstelling is zonder meer radicaal: we mogen Bouts niet bekijken als kunstenaar. Het beeld dat we vandaag hebben van de artiste peintre bestond in de 15de eeuw nog niet. Dieric Bouts was geen romantisch genie of briljante uitvinder, hij was een beeldenmaker. Hij schilderde wat van hem verwacht werd en excelleerde daarin – denk maar aan topstukken als ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De marteling van de heilige Erasmus’.