Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Ingevolge het besluit van de Nationale Veiligheidsraad in verband met Covid 19, zijn we genoodzaakt de Club van de Universitaire Stichting te sluiten en haar diensten (restaurant, vergaderzalen, activiteiten, ...) af te gelasten van 14 maart tot minstens 7 juni. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en modaliteiten en van de mogelijke realisaties op een later ogenblik. Wat het hotel betreft, zullen we trachten de reservaties te behouden, maar we vestigen er uw aandacht op dat er slechts een minimale service zal zijn (geen ontbijt ...).

We blijven bereikbaar per e-mail. Gezien de ongeziene omstandigheden, zullen we misschien niet onmiddellijk tegemoet kunnen komen aan uw vraag. Met dank voor uw begrip en uw trouw aan ons Huis. We wensen u het allerbeste en zien u graag binnenkort terug.

Aanvragen van subsidie voor Wetenschappelijke Werken in boekvorm en voor Wetenschappelijke Tijdschriften.
Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden wordt de uiterste datum (15 april) voor het indienen van aanvragen voor subsidie voor de publicatie van Wetenschappelijke Werken in boekvorm en voor Wetenschappelijke Tijdschriften voor de huidige sessie uitgesteld.
De online aanvragen kunnen ingediend worden tot 10 mei. Het opzenden of bezorgen van de twee exemplaren van het manuscript voor wetenschappelijke werken in boekvorm aan de Universitaire Stichting kan gebeuren tot 15 mei.

Verdere informatie.

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 19 maart 2020 om 18 u. : Voorstelling van het nieuw boek van Prof. Els Witte met debatUitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.

Vrijdag 27 maart 2020 om 18 u. : Causerie over "Nietzsche" met Prof. J.P. Sculier en Prof. M. Flamée. Uitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:.

Dinsdag 31 maart 2020 om 10.15 u.: Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Keith Haring", gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting. Afgelast.

Abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2020 voor Piano.  Uitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.

Met de Universitaire Stichting naar de concerten in Bozar, seizoen 2019-2020. Meer informatie.

Met de Universitaire Stichting naar De MUNT, seizoen 2019-2020. Meer informatie.

Culturele uitstappen en reizen voor de leden van de Universitaire Stichting in het huidige academiejaar: 

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

We beleven momenteel ongekende tijden die ons hele leven op zijn kop zetten. De Universitaire Stichting, de culturele wereld, de musici, de concertzalen en de wedstrijden worden door deze crisis getroffen. De Koningin Elisabethwedstrijd is hiervan niet gespaard gebleven: de pianosessie die gepland was voor mei 2020 kon uiteraard niet op de geplande data doorgaan.
We zijn echter verheugd u te kunnen aankondigen dat de pianowedstrijd uitgesteld wordt tot mei 2021. Dit uitstel heeft uiteraard gevolgen voor de andere disciplines, die allemaal met één jaar opgeschoven worden: de cellosessie zal plaatsvinden in 2022, zang in 2023, viool in 2024,...
De Wedstrijd nodigt u uit voor een virtueel rendez-vous op de Multimediapagina van de website www.koninginelisabethwedstrijd.be, waar ze jullie vergasten op het nieuwe project «Koningin Elisabethwedstrijd @ Home», een selectie playlists met de mooiste audio- en videofragmenten van de vorige Pianowedstrijden, en fotoalbums met tal van archiefbeelden.

Verdere informatie over inschrijving voor de wedstrijd 2021 volgt later.

 

Op vrijdag 20 maart 2020 van 17 u. tot 19 u.organiseert Re-Bel in de Universitaire Stichting een debat met als titel: "Federale kieskring. Kan hij echt helpen om federaal België weer vlot te krijgen?".

InschrijvingAfgelast door corona-crisis.Lees verder

 

Een groot aantal kandidaturen werd ingediend voor Fernand Collin-Prijs 2020 voor Recht. Deze kandidaturen worden thans door de jury onderzocht. De toekenning van de Prijs zal gebeuren in het najaar 2020.

Voor de modaliteiten en reglement van deze tweejaarlijkse Prijs wordt verwezen naar de desbetreffende pagina op de website.

 

Dinsdag 31 maart 2020 om 10.30 u: Geleid bezoek (N/F) aan de tentoonstelling “Keith Haring” in Bozar, gevolgd door een lunch in de Universitaire Stichting.
Afspraak om 10.15u in Bozar. ​
Deelname: 55€ p.p. Inschrijven en betalen voor 5 maart 2020. Inschrijvingsformulier.  Afgelast door corona-crisis.

 Lees verder

19 maart 2020 om 18 u.
Voorstelling van het nieuw boek van Els Witte "Belgische republikeinen. Radicalen tussen twee revoluties, 1830-1850 ". Polis, 2020.

Programma:
Moderator: Karel Velle
Inleiding door Els Witte
Commentaren: Niek van Sas (Nederlandse historicus, Universiteit Amsterdam) (N), Marc Reynebeau (De Standaard) (N), Serge Jaumain (ULB) (F), Christian Laporte (La Libre Belgique) (F).
Debat    (N/F)

Het debat wordt gevolgd door een cocktail, verkoop van het boek aan vriendenprijs (25 €), signeersessie door de auteur.
Deelname is gratis, aangeboden door de uitgever. Inschrijving verplicht vóór 12/3/2020. Inschrijvingsformulier.  Uitgesteld door de corona-crisis.Lees verder

In opvolging van de reis van Universitaire Stichting naar Sils Maria en de voorstelling van het boek Sils-Maria - ‘île bienheureuse’ pour Nietzsche” (P.A.Bloch), wordt op vrijdag 27 maart 2020 om 18 u. een causerie georganiseerd over het artikel “Friedrich Nietzsche, une pathobiographie basée sur une revue systématique de la littérature(Sculier J.-P.,  Flamée M., Durieux V. en Bloch P.-A. ),  gepubliceerd in het tijdschrift “Revue Médicale de Bruxelles” in het nummer van sept-okt 2019. 

Spreker : Prof. J. P.Sculier (F) die spreekt over de ziekte zelf, in dialoog met Prof. M. Flamée (N en F) die commentaar geeft over de invloed van de ziekte van Nietzsche op zijn werk.

Causerie gevolgd door een hapje en een drankje. Per inschrijving is één exemplaar van het artikel voorzien.

Meer informatie over het onderwerp en de spreker.

Deelname: 25 € p.p. Inschrijven voor 20/3/2020. Inschrijvingsformulier. Uitgesteld tot een latere datum door de corona-crisis.

Pagina's