Daguitstap : De Koninklijke Serres van Laken – Meise

DAGUITSTAP : DE KONINKLIJKE SERRES VAN LAKEN – PLANTENTUIN VAN MEISE

Alphonse Balat en zijn kroonserre in Meise en de Koninklijke serres in Laken, een botanisch en architecturaal bezoek, onder de leiding van Prof. Jan RAMMELOO, Ere-directeur van de Plantentuin van Meise - emeritus professor van de Universiteit Antwerpen

Een van de meest tot de verbeelding sprekende projecten van Alphonse Balat (1819-1895) is het ontwerp en de bouw van een deel van de koninklijke serres in Laken, waarbij vooral de wintertuin tot de verbeelding spreekt. Hij maakte er volop gebruik van de mogelijkheden van ijzer en glas, en verwerkt er een aantal decoratieve elementen in, geïnspireerd door planten en bloemen. Minder goed geweten is dat hij eerder al voor de zoölogische tuin van Brussel een “kroonserre” ontwierp, waar in een centraal bassin de reuzenwaterlelie (Victoria regia) gekweekt kon worden. Deze kroonserre staat momenteel in de Plantentuin te Meise.

In de periode van het geplande bezoek zijn de koninklijke serres “gepimt” om er op hun mooist uit te zien. We kregen de mogelijkheid om de serres te bezoeken op een ogenblik dat er geen ander publiek aanwezig is, een vrijdagvoormiddag. In de namiddag bezoeken we de “Balat” kas in Plantentuin in Meise.

Tijdens het bezoek werd op beide sites zowel gekeken naar de architectuur als naar de planten.

Het middagmaal werd genuttigd in de oranjerie van het Kasteel van Meise (het Kasteel zelf brandde af op het einde van WOII). De lange verplaatsingen in Meise worden gedaan met een elektrisch treintje. Onderweg wordt op diverse plaatsen halt gehouden om inzicht te geven in parkarchitectuur en plantenverzamelingen. Het bezoek aan de tropische plantenkassen (het “Plantenpaleis”) stond niet op het programma.